fbpx
Right click is disabled. Copyright Gabriel Rusu - Fotografie
beforeafter

"Cate poze imi dati editate?"

Aceasta este o intrebare foarte frecventa in discutia cu clientii. Inainte de toate trebuie sa stabilim ce inseamna “editate”, iar pentru aceasta trebuie sa intelegeti ce inseamna “raw” si diferenta dintre o imagine “raw” si una “jpg”. Voi incerca explic pe intelesul tuturor  fara sa intru prea mult in tehnica si termeni de specialitate.

O imagine “raw” este o imagine bruta, fara sa aiba aplicate nici o corectie de culoare sau luminozitate. Este imaginea “cruda” a ceea ce senzorul aparatului a inregistrat. O imagine “jpg” este imaginea finala cu toate corectiile si profilele de culoare aplicate. Orice aparat, chiar si telefonul inregistreaza mai intai imaginea “raw” iar apoi livreaza catre dvs “jpg”. Telefoanele mai noi chiar au optiunea de a va livra si “raw”-ul.

Majoritatea fotografilor folosesc imagini “raw”. De ce? Pentru ca preferam sa fim in control deplin in ceea ce priveste culoarea, luminozitatea, balansul de alb, etc. Imaginile “raw” sunt mult mai flexibile pentru ca inregistreaza mai multa informatie decat un fisier “jpg”. Nu voi intra in detalii, dar e bine de stiut ca daca din anumite motive, o poza este subexpusa (prea intunecata) sau supraexpusa (prea luminoasa) avand un fisier “raw” sunt mult mai multe sanse de a corecta imaginea.

In randul clientilor exista o confuzie intre termenii “editate” si “photoshopate”. Adesea cand ei vorbesc despre poze “editate” se refera la poze in care se intervine asupra fizionomiei (curatarea tenului sau inlaturarea anumitor defecte). Acestea sunt procedee care dureaza foarte mult si nu se pot face pentru 1500-2000 de fotografii, cat se livreaza la o nunta. Aceste procedee se folosesc si in revistele “glossy” unde sunt publicate in numar foarte redus, undeva in jur de 5-10 fotografii.

In concluzie, procesul de a aplica corectii de culoare, luminozitate, balans de alb, etc. unui fisier “raw” se numeste editare sau developare. Imaginea de mai sus este un exemplu foarte clar unde in stanga este imaginea "raw" iar in dreapta imaginea "jpg"
gata de livrare. Daca fotograful dvs. trage “raw”, atunci nu are cum sa va dea imagini needitate. Toate imaginile vor trece obligatoriu prin acest proces pentru a ajunge la formatul “jpg” pe care il primiti. Asadar toate imaginile pe care le primiti la o nunta/botez sunt editate.

Insa trebuie sa stiti ca aceste procedee nu sunt universale. Pornind de la o imagine "raw" 20 fotografi pot obtine 20 rezultate diferite. Iarasi, nu voi intra in detalii de specialitate, dar aplicand diverse setari si diverse valori, o imagine poate fi mai rece sau mai calda, mai intunecata sau mai luminoasa, mai dinamica sau mai clasica. E foarte posibil sa vedeti aceeasi imagine editata de doi fotografi diferiti si una sa va placa si alta nu. Deci alegeti cu grija fotograful! Dar despre asta intr-un alt articol.

Comments are closed.