fbpx
Right click is disabled. Copyright Gabriel Rusu - Fotografie

Cum sa nu fii dezamagita de fotograful tau in 5 pasi

Intalnesc tot mai des, pe grupuri de facebook sau la evenimente,  mirese dezamagite de fotograful lor de nunta.”Fotografiile nu sunt ca cele din portofoliu”, “au fost omise persoane din familie”, “au culori urate”, “m-a pozat doar de jos” sunt doar cateva dintre plangerile cel mai des intalnite. Per total miresele sunt nemultumite de colaborarea cu fotograful, iar amintirile din ziua nuntii sunt distruse. Sunt cateva lucruri pe care le poti face tu ca mireasa/mire ca sa nu ajungi intr-o astfel de situatie. Iata care sunt:

  1. Analizeaza portofoliul. Aceasta este prima si cea mai importanta etapa in alegerea unui fotograf. Totodata este etapa tratata cel mai superficial de catre miri. De cele mai multe ori fotografii posteaza pe retelele de socializare sau pe site doar cateva fotografii de la o nunta. Desigur vor fi cele mai reusite, cele mai prelucrate cu acel factor “wow” care sa iti ia ochii. Nu e nimic in neregula cu asta. Algoritmii facebook/instagram fac ca o postare de 3-5 poze sa aiba un impact mult mai mare decat o postare de 100 poze. Odata ce ai ajuns pe pagina lui, ar fi cea mai mare greseala sa te opresti si sa consideri ca asta e tot ce trebuie sa vezi. La o nunta se livreaza undeva intre 1500-2000 de poze. Nicidecum nu va imaginati ca toate vor fi la fel de artistice si de “wow” ca cele 3-5 de pe facebook. Daca are site web fa o vizita si vezi fotografii si acolo. Il poti chiar contacta si ruga sa iti prezinte un portofoliu extins. Ca sa va puteti da seama de ce veti primi dupa nunta nu trebuie sa vedeti toate 1500 de poze ce se livreaza la o nunta, o selectie de 40-60 de fotografii din toate etapele nuntii este suficient. Uitati-va la cele din biserica, sunt intunecate sau nu, uitati-va la pozele de grup, aveti capete taiate sau poze strambe, uitati-va la cele de la restaurant daca sunt destul de luminoase. Desi nici o nunta nu seamana cu alta sunt anumite metode si tehnici pe care fotografii le folosesc de fiecare data, asa ca este putin probabil sa primiti fotografii foarte diferite fata de aceasta selectie.
  1. Citeste review-urile. Este uimitor cat de mult se intereseaza unii miri despre locul unde pleaca in concediu sau restaurantul unde vor sa ia cina, dar cand vine vorba de fotograful de nunta inchid ochii si semneaza contracte cu persoane dubioase. Nu mai e niciun secret ca facebook este un mijloc de promovare foarte eficient. Nu prea mai exista fotograf cu experienta fara pagina de facebook. Paginile de facebook se creeaza gratuit, deci nu exista niciun motiv (doar daca nu are ceva de ascuns) sa nu aiba pagina de facebook ca fotograf. Oricat de putina experienta ar avea un fotograf este imposibil sa nu aiba clienti care sa ii lase review-uri pe pagina. Atentie la cei cu 3-5 review-uri. E o practica printre unii sa isi puna prietenii sa dea review-uri pozitive. Deasemenea atentie la cei care au dezactivat aceasta functie pe pagina lor. Multi fac asta dupa ce primesc mai multe review-uri negative. Daca totusi iti place portofoliul si nu gasesti review-uri, cere-i referinte. Nu e nicio rusine in a da un mesaj unei foste mirese si a intreba cum a decurs colaborarea cu el. Daca altii au fost multumiti de el in trecut, sunt sanse foarte mari ca si tu sa fii multumita.
  1. Fa programul nuntii impreuna cu fotograful. Odata ales fotograful trebuie sa te asiguri ca are toate conditiile sa isi faca treaba. Progamul nuntii este un aspect care poate da totul peste cap. Prea putin timp alocat sedintei foto, alergatura dintr-o casa in alta, alegerea unei locatii necorespunzatoare, graba si stresul adunat, toate sunt menite sa te indrepte catre un esec. Fotograful a fost la mai multe nunti ca tine. El stie cat dureaza sa isi faca fotografiile, el stie ce locatii sunt ok si la ce ore, in functie de lumina si anotimp. Deci fa programul impreuna cu el si ai mult mai putine sanse sa ai surprize neplacute in ziua nuntii.
  1. Asculta indicatiile fotografului. Ai ajuns in ziua nuntii, vrei sa faci o poza de grup pe scarile bisericii si el iti spune ca lumina nu e ok si ca trebuie sa va mutati? Asculta-l! El iti zice ca trebuie sa stai intr-un anume fel? Asculta-l! Toate indicatiile pe care le primesti de la fotograf sunt menite sa iti asigure un rezultat conform cu asteptarile tale. Un fotograf bun stie cum si unde trebuie sa stai ca sa iesi bine in poza. Lumina, pozitia, locatia, fac diferenta dintre o fotografie frumoasa si una urata.

 

  1. Comunica-i fotografului dorintele tale. Un fotograf poate avea chiar si patru nunti pe luna. Fiecare nunta este minutios pregatita de fiecare cuplu cu mult timp inainte, in unele cazuri chiar si cu doi ani. In tot acest timp e normal ca fiecare sa viseze la ziua nuntii si la amintirile cu care va ramane. Este imposibil pentru un fotograf sa iti citeasca gandurile. Asa ca trebuie sa ii comunici tot ce doresti de la el. Cea mai mare parte a acestei comunicari ar trebui sa aiba loc inainte nuntii ca el sa vina pregatit si cu sculele necesare. Vrei si tu o poza cum ai vazut pe net, nici o problema, trimite-i poza si cere-i sfatul. Ziua nuntii este la fel de importanta. Vrei o poza cu o strabunica care nu vine la petrecere? Spune-i! Vrei sa faci o poza de grup cu colegii de serviciu? Spune-i! Prefer de 100 de ori mai mult o mireasa care ma “streseaza” in ziua nuntii ca apoi sa fie multumita, decat o mireasa care pare relaxata in ziua nuntii, dar este nemultumita dupa.

 

Concluzie. Pe vremuri fotografii se gaseau numai prin cunostinte, prin relatii sau pe la mica publicitate in ziar. Din fericire, traim vremuri in care niciodata nu a fost mai usor sa alegi un fotograf. Facebook, instagram, web, review-uri toate sunt la degetele tale, asa ca nu exista nici o scuza prin care sa poti spune “nu am stiut ce face fotograful “x” si astfel am luat teapa”. Nu stii ce face si nu iti inspira incredere, nu il alege. E reticent in a-ti prezenta portofoliul, e clar, e ceva in neregula. Are pagina de facebook de 3 ani si are 3 review-uri, oare de ce? Astazi, fotografi gasesti pe toate drumurile. Nu iti trebuie decat o pagina de facebook cu “photography” in coada si niste bani sa inchiriezi scule. Multi dintre cei pusi pe "tepe" nu inteleg ca un client multumit atrage alti clienti. Experienta, seriozitate, clienti multumiti in decursul anilor nu se gasesc asa usor. Alege cu grija si vei avea un rezultat asa cum iti doresti.

Comments are closed.