fbpx
Right click is disabled. Copyright Gabriel Rusu - Fotografie

Nu mai pot cu telefoanele!

Nu de putine ori am fost in situatia sa trebuiasca sa ma strecor, sa “dau din coate” la propriu ca sa imi fac loc prin multimea de “filmaci” si “pozari” care isi dau doctoratul pe evenimentul la care sunt invitati. La biserica in timpul botezului, atunci cand noi alergam sa prindem toate momentele, gasesc la cristelnita 2-3 “cameramani” inghesuiti in locul unde ar trebui sa stam noi.  La momentul tortului, la restaurant, cand toata lumea ar trebui sa se adune si sa fie alaturi de cei pentru care au venit, trebuie sa existe niste “pozari” care considera ca fac o treaba mai buna ca noi si intind mainile prin cadru ca niste zombie in cautare de victime.

Singurii chemati acolo pentru a filma si a fotografia suntem noi, echipa foto-video. Dintre toti cei prezenti la eveniment noi suntem cei mai calificati, pregatiti si singurii platiti pentru asta. Restul sunt acolo pentru cu totul altceva. Ar fi foarte frumos ca atunci cand fotografiez invitatii stransi in jurul clientilor mei sa vad fete, nu telefoane, fete care exprima ceva, bucurie, nostalgie, orice... In schimb, vad oameni care cu priviri atintite in telefon care filmeaza, fotografiaza, sunt live, sunt conectati la facebook, la instagram, la facetime, dar sunt deconectati de tot ce e in jurul lor.

Verisoara din Italia si-a luat Iphone X...

Ai crede ca cei care sunt nedespartiti de telefoane sunt cei tineri. Gresit. Sunt mult mai multi cei intre 40-60 ani care trebuie neaparat sa faca o poza sau sa filmeze si care fac tot ce este necesar sa ia cadrul ala fara de care nu pot sa traiasca, chiar daca asta inseamna sa ne treaca prin fata, sa impinga, sa stea ostentativ intre noi si subiect. Am avut recent un botez la care a trebuit sa “cert” o invitata la vreo 40-50 ani care isi impingea telefonul prin cei 10cm dintre mine si videograf.

Noi suntem acolo pentru ca suntem platiti pentru asta si la final va trebui sa livram niste materiale. Trebuie sa ne facem treaba si sa luam cadrele pentru care am fost angajati. Punct. Nu avem cum sa inventam scuze. Nu am cum sa explic unor parinti ca verisoara din Italia si-a luat Iphone X si il vantura prin fata mea exact cand se boteza copilul lor sau ca nu am poze de la tort pentru ca a intrat in fata mea bunicul care a aflat ieri ca telefonul lui poate sa si filmeze.

Unplugged

De ceva timp in SUA se poarta nuntile Unplugged. Adica nunti la care folosirea telefoanelor, tabletelor, laptopurilor este nerecomandata. Se pune un panou la intrare care te anunta ca evenimentul are echipa foto-video si esti rugat sa te distrezi si sa te simti bine si fara telefon. La momentul asta o nunta/botez in Romania fara telefoane nu vad cum ar putea exista. Altfel, de ce te duci, daca nu sa faci poze si sa te pui pe facebook?

Copiem atat de multe de la americani: haloween, valentine’s day, black Friday, in curand si thanksgiving si totusi in materie de nunti suntem inca in secolul XIX. Dar despre asta intr-un alt articol...

Comments are closed.